05-400 Otwock
ul. Majowa 230
DZIEŃ |
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 16.12.2024
|
Mini muszelki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, wędlina, sałata masłowa, pasta z suszonymi pomidorami, ogórek zielony, rzodkiewka, herbata z miodem i cytryna |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem, Placki drożdżowe z jabłkiem, i cukrem pudrem, owoce na surowo, kompot z truskawek
|
Zapiekanki z masłem czosnkowy, serem żółtym, ketchup, papryka, herbata malinowa |
ALERGENY |
Gluten, mleko, miód |
Gluten, mleko, |
Gluten, jaja |
WTOREK 17.12.2024
|
Kawa na mleku, pieczywo mieszane z masłem, serek śmietankowy z rzodkiewką, papryka żółta, kiełki słonecznika, dżem truskawkowy, herbata z cytryną |
Krem marchewkowy Kotlecik mielony z ziemniakami, mizeria z ogórków, kompot z owoców |
Kisielek wiśniowy do picia, chałeczka z masłem, gruszka |
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten, seler |
Gluten, mleko |
ŚRODA 18.12.2024
|
Płatki kukurydziane na mleku, Pieczywo mieszane z masłem, szynką z indyka, jajko na twardo, sałata masłowa, ogórek kiszony, herbata z cytryną
|
Zupa ziemniaczana na natka pietruszki, Pierś z kurczaka w sosie carry z kaszą kuskus, surówka z kapusty pekińskiej i kukurydzy, kompot owocowy |
Budyń śmietankowy, chrupki kukurydziane, mandarynka
|
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten, jaja |
Gluten, mleko |
CZWARTEK 19.12.2024 WIGILIA
|
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem ser mozzarella, wędlina, sałata masłowa, pomidor, papryka żółta, herbata owocowa
|
Barszcz czerwony z uszkami (kapusta i pieczarki) Ryba po grecku w jarzynach z ziemniakami, kompot z truskawek |
Ciasto Serniczek, soczek owocowy ze słomką |
ALERGENY |
Gluten, mleko, ryba, jaja |
Gluten, jaja, seler |
Gluten, mleko |
PIĄTEK 20.12.2024
|
Pieczywo mieszane z masłem, paróweczki na ciepło z ketchupem, warzywa na surowo, herbata z miodem i cytryną |
Zupa zacierkowa Kotlecik schabowy z ziemniakami, buraczki na ciepło, kompot owocowy |
Jogurt pitny owocowy, biszkopty
|
ALERGENY |
Gluten, mleko, miód |
Gluten, mleko |
Gluten, mleko |
SMACZNEGO :):):)
ALERGENY:
Substancje zawierające alergeny:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, komut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14., Mięczaki i produkty pochodne
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA
Instytut Żywności i Żywienia
Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
Udział procentowy posiłków
Rozkład posiłków
ŚNIADANIE
Powinno być obfitym posiłkiem. W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao.
W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.
OBIAD
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /
par. 2
spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia
koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych
składników;
4)od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy
smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250
ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
strączkowych
kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub
owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
par.3.
Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4.
par. 4.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)
par. 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r.
Minister Zdrowia : K. Radziwiłł
05-400 Otwock
ul. Majowa 230