05-400 Otwock
ul. Majowa 230
DZIEŃ
|
ŚNIADANIE |
OBIAD |
PODWIECZOREK |
PONIEDZIAŁEK 03.02.2025 |
Płatki owsiane na mleku Pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowy, dżem malinowy, papryka żółta, sałata masłowa, ogórek zielony, herbata z cytyną |
Zupa ziemniaczana z koperkiem Schab duszony w warzywach, ziemniaki gotowane, ogórek kiszony do chrupania, kompot owocowy |
Serek waniliowy, biszkopty, jabłko/gruszka |
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten, mleko |
Gluten, mleko |
WTOREK 04.02.2025
|
Kawa Inka na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasta z makrelki, ser żółty, papryka czerwona, herbata z miodem i cytryną |
Barszcz biały z kiełbaską i ziemniakami Makaron świderki z serem białym i polewą z truskawek, kompot owocowy |
Mini grahamki z masłem, szynką z kurczaka, jajko na twardo, pomidorki koktajlowe, sałata masłowa, herbata cytryną |
ALERGENY |
Gluten, mleko, miód, ryba |
Gluten, mleko |
Gluten, jaja |
Środa 05.02.2025
|
Płatki kukurydziane na mleku, pieczywo mieszane z masłem, pasztecik z kurczaka, serek śmietankowy Almette, rzodkiewka, papryka żółta, herbata pigwa |
Rosół drobiowo-wołowy z makaronem Mięso z rosołu w sosie chrzanowym, ziemniaki gotowane, surówka z białej kapusty, kompot owocowy |
Pankejki z cukrem pudrem/syropem klonowym, mus jabłkowy |
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten |
Gluten, mleko, jaja |
CZWARTEK 06.02.2025
|
Kakao na mleku, pieczywo mieszane z masłem, twarożek na słodko, polędwica sopocka, ogórek zielony, marchew słupki, herbata owocowa |
Zupa pomidorowa z ryżem Pierogi ukraińskie z cebulką duszoną, surówka z marchwi i jabłka, kompot z owoców |
Tosty z szynką i serem żółtym, warzywa na surowo, herbata z miodem i cytryną |
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten, mleko, jaja |
Gluten, mleko, miód |
PIĄTEK 07.02.2025 |
Kakao na mleku, pieczywo z masłem serek śmietankowy ze szczypiorkiem, rzodkiewka, papryka żółta, Powidło śliwkowe, herbata melisa |
Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koprem Paluszki rybne z ziemniakami gotowanymi, surówka z kapusty kiszonej i marchwi, kompot truskawkowy |
Budyń śmietankowy z truskawkami, ciasteczka owsiane, banan |
ALERGENY |
Gluten, mleko |
Gluten, mleko, ryba, |
Gluten, mleko |
*Jadłospis może ulec zmianie
ALERGENY:
Substancje zawierające alergeny:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, komut lub ich szczepy hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jajka i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, nerkowce, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy makadamie lub orzechy Queensland i produkty pochodne
9. Seler zwyczajny i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14., Mięczaki i produkty pochodne
Lista alergenów wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności.
* Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy:
pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, kminek, majeranek, zioła prowansalskie, papryka słodka, cukier waniliowy.
UWAGA: Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza (w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.
ŻYWIENIE NA WAGĘ ZDROWIA
Instytut Żywności i Żywienia
Zalecenia przy sporządzaniu podstawowych posiłków
Udział procentowy posiłków
Rozkład posiłków
ŚNIADANIE
Powinno być obfitym posiłkiem. W skład powinna wchodzić zupa mleczna oraz pieczywo mieszane z masłem, serem lub wędliną oraz jajka, warzywa lub owoce. Owoce można zastąpić dżemem lub marmoladą. Zupę mleczną można zastąpić słabą herbatą z mlekiem lub mlekiem z kakao.
W jego skład powinny wchodzić: produkt białkowy jak ser, jaja, wędlina, lub mięso przygotowane na zimno, pieczywo mieszane (chleb biały, razowy itp.) masło (może być dobra margaryna), warzywa, owoce. Warzywa: liść sałaty, rzodkiewka lub szczypiorek.
OBIAD
ZUPY należy przygotowywać na wywarach jarskich (warzywnych)lub mięsnych z dodatkiem głównego składnika, który nadaje zupie charakterystyczny specyficzny smak. Nie należy przygotowywać zup na wywarach z kości gdyż prowadzi to do uwalniania się z nich znacznych ilości cholesterolu oraz substancji szkodliwych dla zdrowia jak np. ołowiu, kadmu. Zupy dla dzieci należy podprawiać niskotłuszczową śmietaną lub mlekiem albo masłem czy mąką – rzadko zasmażką. Zaleca się podprawianie mlekiem bądź jogurtem lub kefirem wzbogacając zupę w pełnowartościowe białko oraz wapń ograniczając udział tłuszczu.
DRUGIE DANIE powinno składać się z produktów białkowych, najlepiej pochodzenia zwierzęcego (mięso, ryby, ser, jaja, drób), produktów bogatych w węglowodany złożone (ziemniaki, kasza, kluski itp.) oraz dodatków warzywnych (surówki, warzywa gotowane).
PODWIECZOREK
Posiłek trudny do zrealizowania. Jeżeli dziecko je późno obiad, mogą to być owoce lub napój mleczny lub mleczno – owocowy. Jeżeli dziecko zjada wcześnie obiad – podwieczorek może być podobnym posiłkiem jak drugie danie.
KOLACJA
Powinna być spożywana ok. 3-4 godzin po obiedzie i ok. 2 - 3 godziny przed snem. Powinna być pełnowartościowa, złożona z potraw nie obciążających układu trawiennego. Może to być zupa mleczna (o ile nie dostało jej dziecko na śniadanie) z kaszą lub kluskami, ziemniaki z mlekiem zsiadłym (jogurtem lub kefirem), warzywami, pieczywo mieszane z chudym mięsem lub wędliną, sałatka jarzynowa w uzupełnieniu owoce.
WYMAGANIA DOTYCZĄCE ŚRODKÓW SPOŻYWCZYCH UŻYTYCH W ŻYWIENIU DZIECI PRZEDSZKOLNYCH
zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia
z dnia 26 lipca 2016 roku
/ wchodzi w życie z dniem 1 września 2016 r. /
par. 2
spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników bez użycia
koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych
składników;
4)od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy
smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250
ml produktu gotowego do spożycia
6) każdego dnia były podawane:
strączkowych
kolacji
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub
owoców;
8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby.
par.3.
Do dnia 31 grudnia 2016 r. w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty mogą być stosowane grupy środków spożywczych oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze określone w przepisach, o których mowa w par. 4.
par. 4.
Traci moc rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpień 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań , jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. poz. 1256)
par. 5.
Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 01 września 2016 r.
Minister Zdrowia : K. Radziwiłł
05-400 Otwock
ul. Majowa 230